Twiggy Bossuyt wint Bronzen Griffel 2022 met Dag,

23
Juni

In een zonovergoten Amsterdam nam Twiggy Bossuyt gisteren de bronzen griffel in ontvangst voor haar jeugdroman Dag,. De griffels zijn de belangrijkste Nederlandse prijzen voor jeugdboeken. Uit 260 inzendingen selecteerde de jury de 25 beste boeken van 2021. Dat de Vlaamse Twiggy Bossuyt bekroond werd, is dus bijzonder.

Bossuyt beschrijft in Dag, hoe een 11-jarig jongetje omgaat met het verlies van zijn grote neef. De jury was unaniem lovend:

‘Bossuyt durft het aan moeilijke thema’s op te pakken en er literair proza van te maken. Ondanks het zware thema, is het boek licht geschreven.’

Bossuyt is zichtbaar ontroerd met de erkenning:

‘Het doet deugd dat de jury opmerkte dat de taal zo mooi is. Ergens vond ik een manier om het drama dat ons overkwam om te vormen tot iets waar kinderen in rouw, en alle mensen om hen heen, iets aan kunnen hebben zonder dat het te zwaar wordt.’

Over de Bronzen Griffel

Ieder jaar worden ter gelegenheid van de Kinderboekenweek in Nederland de mooiste kinderboeken bekroond met Zilveren en Gouden Griffels en Penselen. En bij Goud en Zilver hoort natuurlijk Brons. Daarom reikt de Griffel- en Penseeljury vanaf dit jaar voor het eerst ook Bronzen Griffels en Penselen uit. Dag, van Twiggy Bossuyt won gisteren de Bronzen Griffel 2022 in de categorie 12 tot en met 15 jaar.

Over Dag,

Wanneer de elfjarige Micha door zijn papa wordt opgehaald na het zomerkamp, merkt hij meteen dat er iets aan de hand is. Tijdens de vakantie is er iets verschrikkelijks gebeurd: Micha’s neefje Andreas is uit het leven gestapt. Twiggy Bossuyt kruipt in het hoofd van Micha en beschrijft prachtig treffend hoe die de pijn, de leegte en het gemis probeert te verwerken. De brieven die de jongen schrijft aan zijn grote idool, Antoine Griezmann, spelen daarbij een grote rol. Het verhaal van Micha is gebaseerd op ware feiten.

Twiggy Bossuyt schrijft jeugdromans en kinderboeken. Ze is actrice, docente drama en yogalerares. Ze woont en werkt op haar boot Mathilde.

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen via promotie@vbku.be.

Dag, is een uitgave van Houtekiet. ISBN 9789089249296, prijs 17,99 euro.

Terug naar overzicht