Auteur en Bekende Vogelaar Jan Rodts gaat met pensioen

14
Februari

Uitgeverij Houtekiet feliciteert Jan Rodts met zijn pensioen en dankt hem voor zijn jarenlange inzet voor het behoud van vogelsoorten in Vlaanderen. Dat engagement zette hem aan tot de publicatie van De slimste vogelgidsen, waarmee hij op jong en oud zijn liefde voor de natuur wist over te brengen. 

Naar aanleiding van zijn pensioen bij Vogelbescherming Vlaanderen, werd auteur van de populaire vogelgidsen Jan Rodts geïnterviewd door De Standaard:

Op Valentijnsdag, 14 februari, gaat Jan Rodts (60) met pensioen. Daarmee neemt het jarenlange boegbeeld van de vzw Vogelbescherming Vlaanderen afscheid. Het wordt wennen om reportages te zien over in beslag genomen papegaaien of ooievaars in nood zonder de Bekende Vogelaar, die mettertijd een Bekende Vlaming werd.

Rodts was van 1989 tot 2017 de stem en het gezicht van Vogelbescherming en bij uitbreiding van de strijd voor dieren en ­natuur. Met zijn diploma van mecanicien leek hij voorbestemd om in de kousen­fabriek van zijn vader te stappen. Maar een enthousiaste WWF-spreker op school had het natuurvuur in hem doen ontvlammen en het heeft hem nooit meer losgelaten.

Hij was het type van de volbloedactivist. Steeds paraat, zeven dagen op zeven, dag en nacht. ‘Ik vond dat ik altijd bereikbaar moest zijn, ook voor journalisten. Dat heeft grote offers gevraagd, zeker voor mijn directe omgeving. Maar mijn mobiele telefoon uitschakelen wanneer ik ging slapen? Nee, ik kon het niet.’

Lees het hele interview hier

Zelf aan de slag als vogelliefhebber? Vergeet dan zeker niet eerst de vogelgidsen van Jan aan te kopen!

Terug naar overzicht