Voordat de bom viel

Hoe Belgen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki mogelijk maakten

Nederlands | 03-08-2020 | 264 pages

€ 24,99

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 30,00


Korte beschrijving/Annotatie

Cynrik De Decker reconstrueert de Belgische betrokkenheid bij de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Tekst achterflap

75 jaar geleden ontplofte boven Hiroshima een uraniumbom. Voordat de bom viel belicht de Belgische betrokkenheid bij dit keerpunt in de wereldgeschiedenis. Meermaals discussieerde Albert Einstein met Marie Curie, Werner Heisenberg en Niels Bohr in het Brusselse Hotel Métropole over nucleaire wetenschap. In 1939 overtuigde deze Duitse Nobelprijswinnaar president Roosevelt dat in de Belgische kolonie het puurste uranium gedolven werd, en dat er werk moest worden gemaakt van een onderzoek naar een atoombom. Dat Einstein een rol speelde bij de ontwikkeling van het atoomwapen, is alom geweten. Dat die bom niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van enkele Belgen, is dat veel minder. Aan de hand van buitenlandse archiefstukken wordt in Voordat de bom viel gereconstrueerd hoe één Belg de nodige grondstof leverde voor de atoombommen Little Boy en Fat Man. Nog twee landgenoten speelden een cruciale rol bij de totstandkoming van het dodelijkste wapen ooit. Ze verrichtten in Amerikaanse laboratoria baanbrekend onderzoek voor het Manhattan Project, het ultrageheime ontwikkelingsproject dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste atoombom voortbracht. In dit boek reconstrueert Cynrik De Decker een verbluffend stukje Belgische geschiedenis.


Biografie

Cynrik De Decker verzamelt sinds zijn studententijd archiefstukken, beelden van en verhalen over de nationale luchtvaartgeschiedenis. Hij publiceerde een dertigtal boeken rond het thema. Hij werkte mee aan tv-programma’s als Histories en Publiek Geheim. In 2019 verscheen Sabena. Het turbulente verhaal van een pionier. In Londen ontdekte hij unieke archiefstukken over de leveringen van Belgisch uranium. Die vormen de basis van Voordat de bom viel.Details

  EAN :9789089248473
  Auteur: 
  Uitgever :VBK - Houtekiet
  Publicatie datum :  03-08-2020
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :236 mm
  Breedte :156 mm
  Dikte :25 mm
  Gewicht :446 gr
  Status : Bestelbaar
  Aantal pagina's :264