Dames voor Darwin


Nederlands | 29-06-2021 | 368 pagina's

9789089247018

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 22,99


 

   Beschikbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 30,00
Korte beschrijving/Annotatie

Griet Vandermassen verkent het spanningsveld tussen het feminisme en de biologische wetenschappen. Ze pleit voor een nieuw feminisme, want mannen en vrouwen zijn niet identiek.

Tekst achterflap

Feministen hebben het niet begrepen op biologie. Velen verzetten zich zelfs actief tegen een biologisch geïnformeerde kijk op de seksen. Het bewijs is nochtans overweldigend dat veel psychologische sekseverschillen niet alleen aan onze opvoeding en cultuur liggen. Ze zijn een voorspelbaar gevolg van vele miljoenen jaren evolutie door natuurlijke en seksuele selectie. Houden we daar niet beter rekening mee als we inzicht willen krijgen in de genderkloof op de arbeidsmarkt, de oorzaken van seksueel geweld en het ontstaan van patriarchale maatschappijen? En waarom dringt die kennis zo moeilijk door binnen het feminisme? In deze grondige update van Darwin voor dames verkent Griet Vandermassen het spanningsveld tussen het feminisme en de biologische wetenschappen. Wat zijn de recente ontwikkelingen? Staan feministen al meer open voor de evolutiepsychologie? Die discipline is de voorbije vijftien jaar sterk veranderd. Welk nieuw onderzoek verscheen er? Ze pleit voor een nieuw feminisme. De verwerping van seksisme is immers gebaseerd op morele principes, niet op de stelling dat mannen en vrouwen identiek zijn.

Biografie

Griet Vandermassen is germaniste en doctor in de wijsbegeerte. Ze is auteur van Darwin voor dames. Over feminisme en evolutietheorie (2005) en coauteur van In Darwins woorden. Leven, werk endenken van Charles Darwin (met Chris Buskes en Ranne Hovius, 2009).

Details

EAN :9789089247018
Auteur: 
Uitgever :VBK - Houtekiet
Publicatie datum :  29-06-2021
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :235 mm
Breedte :155 mm
Dikte :31 mm
Gewicht :554 gr
Status :Beschikbaar
Aantal pagina's :368