De wereld redden

meet peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving

Nederlands | 12-10-2013 |

€ 19,95

   Bestelbaar   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 30,00


Tekst achterflap

Onze samenleving steunt op het absurde idee van materiële overvloed en immateriële schaarste. We doen alsof de planeet oneindig is en plegen er dermate roofbouw op dat het overleven van de menselijke soort in gevaar komt. Anderzijds bouwen we via auteursrechten en patenten artificiële muren rond menselijke kennis om sharing en samenwerking zo moeilijk mogelijk te maken.

Het peer-to-peermodel, geïnspireerd door open source zoals Wikipedia, wil die logica omdraaien. Michel Bauwens ziet in nieuwe fenomenen zoals de samenwerkingseconomie, peer-to-peernetwerken, open source, crowdsourcing, fab labs, microfabrieken, de makersbeweging en stadslandbouw een weg naar een postkapitalistische samenleving, waarbij de markt zal onderworpen worden aan het algemeen belang.

Net zoals het feodalisme ontstond binnen de schoot van de Romeinse slavenmaatschappij en het kapitalisme binnen het feodalisme, groeit ook binnen het kapitalisme het embryo van een nieuwe samenleving. Om de wereld te redden, dringt zich een herlokalisering van de productie op en een uitbreiding van globale samenwerking op vlak van kennis, code en design.
http://www.houtekiet.com/boeken/p/detail/de-wereld-reddenDetails

  EAN :9789089242549
  Auteur: 
  Uitgever :VBK - Houtekiet
  Publicatie datum :  12-10-2013
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :236 mm
  Breedte :157 mm
  Dikte :17 mm
  Gewicht :369 gr
  Status : Bestelbaar