Tussen slijk en satijn


Nederlands | 18-10-2023 | 424 pagina's

9789052404332

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 24,99


 

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf € 30,00
Korte beschrijving/Annotatie

In het woelige Brugge van de 16de eeuw gaat een meisje zonder verleden op zoek naar haar toekomst. Eerste helft van een monumentaal historisch epos. Vlaamse geschiedenis, gezien door vrouwelijke ogen.

Tekst achterflap

Doornik, 1538. Hendrick en Anna-Maria du Clercq hebben Lisse opgevoed als hun pleegdochter. Ze kijken uit naar een goede partij voor haar, wanneer Lisse wordt betrapt met Hans, een boerenzoon. In allerijl wordt het meisje naar Brugge gestuurd, waar ze gezelschapsdame wordt van vrouwe Ysabeau, de jonge bruid van de heer Despars uit de lage adel. Zowel Ysabeau als Lisse zitten in een situatie die ze zelf amper controleren en het komt tot pijnlijke spanningen tussen de jonge vrouwen. Zo nu en dan kruist Lisse het pad van Martijn, een volksjongen die opgroeide in een bordeel, maar een scherp verstand heeft. Hij probeert aanvaard te worden als leerjongen in een gilde, maar botst op maatschappelijke barrières. Studeren zegt hem ook wel wat, maar wat ben je met hersenen en talent als je geen Latijn spreekt? Lisse en Martijn hebben weinig redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Maar het rijk van Keizer Karel v is in voortdurend oproer. Wetenschap bloeit open, godsdienstperikelen woekeren in het geheim, ontevredenheid over verloren privileges dreigt te exploderen. Alles kan in een oogwenk veranderen, vooral als Lisse zou ontdekken wie haar echte vader is. Lisse is een monumentaal historisch epos, uitgespreid over twee boekdelen, dat de geschiedenis laat zien door de ogen van mensen zonder macht – meestal vrouwen.

Biografie

Lyne Uytterhoeven is maatschappelijk werker in Brussel. Na het verslinden van de dikste boeken tijdens haar jeugdjaren begon ze op haar zestiende zelf te schrijven. Ze volgde diverse schrijverscursussen en is lid van de Leuvense schrijversgroep Friday Night Writing Party. Sindsdien vloeien de verhalen uit haar pen in grote variaties, van kortverhalen tot romans, van kinderverhalen tot historische fictie. In 2019 debuteerde ze met ‘Nete’, een roman voor jongeren waarmee ze laureaat werd van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in 2021. Met het tweeluik Lisse maakt ze de overstap naar fictie voor volwassenen.

Details

EAN :9789052404332
Auteur: 
Uitgever :VBK - Houtekiet
Publicatie datum :  18-10-2023
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :220 mm
Breedte :141 mm
Dikte :37 mm
Gewicht :544 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :424
Reeks :  Lisse