King Albert's Heroes

King Albert's Heroes

Hoe 400 jonge Belgen vochten in Rusland en de VS veroverden

  • ISBN: 9789089243805
  • Publicatiedatum: 21/09/2015
  • Formaat: 15,5x23,5
  • Verkoopprijs: € 24,99
  • Status: Verschenen

komt samen uit met de animatiefilm Cafard!

Herfst 1914. De IJzervlakte staat blank, soldaten in de loopgraven. Vierhonderd jonge Belgen komen samen in Parijs. Een elitegroep. Ze gaan aan de slag met pantserauto’s en worden het ACM, les Autos-Canons-Mitrailleuses. Enkele maanden later merkt een Russische kapitein hen op aan de Frans-Belgische grens: hij onderhandelt met koning Albert, en die schenkt het korps van de pantserauto’s aan de Russische tsaar. 

Dat is het begin van een onwaarschijnlijke odyssee die de jonge soldaten over de hele wereld brengt. In 1915 en 1916 vechten ze mee in Rusland in het leger van de tsaar, en weerstaan ze de barre kou van de Karpaten. Een jaar later beleven ze de Russische revolutie van op de eerste rij en raken ze betrokken in de burgeroorlog die losbarst na de machtsovername door Lenin en Trotski. Ze bemachtigen een trein, sporen dwars door Siberië naar China en steken van daar in 1918 de Stille Oceaan over naar de Verenigde Staten. Daar worden de vierhonderd soldaten als helden onthaald, King Albert’s Heroes, en mogen ze defileren van San Francisco tot New York.

King Albert’s Heroes doet het verhaal van het pantserkorps, en vertelt over jonge soldaten als de schrijver Marcel Thiry, de worstelkampioen Constant le Marin, de communist Julien Lahaut, en vele anderen. De gesneuvelden, de deserteurs, de dronkaards, de zwanzers, de gehuwden. Kleine helden in tijden van oorlog, revolutie en ondergang. Vierhonderd Belgen, driehonderd pagina’s wereldwijd avontuur, honderd pagina’s unieke foto’s door henzelf bewaard.

De pers over King Albert's Heroes

'Als relaas over deze eenheid is dit boek vrijwel uniek.’ Marc Reynebeau, De Standaard

'Vierhonderd Belgen, driehonderd pagina’s wereldwijd avontuur, honderd pagina’s unieke foto’s door henzelf bewaard. De moeite waard.' - Kerk & Leven