Jan Yoors

Jan Yoors

Kunstenaar met een zigeunerhart

  • ISBN: 9789089245250
  • Publicatiedatum: 12/10/2016
  • Formaat: 15,5x23,5
  • Verkoopprijs: € 21,99
  • Status: Verschenen

Is het echt waar dat Jan Yoors als twaalfjarige op reis ging met zigeuners? En vonden zijn ouders dat zomaar goed?

Dat zijn de typische vragen die de lezers van de boeken van Jan Yoors zich stellen. Unieke boeken zijn het, die het leven beschrijven van de zigeuners in de jaren dertig en veertig, tot aan hun arrestatie en deportatie naar de vernietigingskampen van de nazi’s.

Achter het typische avonturenverhaal van een jongen die door een zigeunerfamilie op sleeptouw wordt genomen, kon Jo Govaerts op basis van nooit eerder geraadpleegde archieven de werkelijkheid reconstrueren van hoe de glasraamontwerper Eugène Yoors en dichteres-pacifiste Magda Peeters hun zoon tussen twee wereldoorlogen opvoedden in een onconventionele sfeer en met liefde voor de gitano’s.

Na de Tweede Wereldoorlog nam Jan Yoors deze herinneringen mee naar New York om er een nieuw leven op te bouwen als tapijtwever, onconventioneel en met liefde voor de talrijke minderheden van die wereldstad.

Hoe ver het New York van de jaren zeventig ook van Vlaanderen was verwijderd, toch moet wie Jan Yoors wil begrijpen terugkeren naar het Vlaanderen van de jaren dertig en naar het dramatische lot van de porajmos (vernietiging) dat Jan Yoors op een haar na met talrijke zigeuners deelde.

De pers over Jan Yoors

Herbeluister Pompidou waar Jo Govaerts praat over het leven van Jan Yoors.

'Jan Yoors was wellicht de grootste wandtapijtkunstenaar van de twintigste eeuw. [...] De auteur Jo Govaerts heeft haar werk grondig gedaan: geen brief, geen boek, geen artikel liet ze ongelezen. - Geert Van Istendael

'Jo Govaerts tekent een boeiend portret van de zwervende kunstenaar Jan Yoors.' De Standaard ****

'Dankzij een indrukwekkend onderzoek in verschillende archieven en interviews met nog levende verwanten van Yoors in heel België, is Govaerts erin geslaagd om de man opnieuw tot leven te wekken.' Ken Lambeets (BRUZZ)