Ggo's: droom of nachtmerrie

Ggo's: droom of nachtmerrie

  • Pagina's: 144
  • Afwerking: paperback
  • ISBN: 9789089242228
  • Publicatiedatum: 26/04/2012
  • Formaat: 14 x 22
  • Verkoopprijs: € 14,95
  • Status: Verschenen

Wat brengt de toekomst op ons bord: Monsantovoedsel of bio?

Telkens als mensen over genetisch gemanipuleerde gewassen praten, worden diverse aspecten door elkaar gehaald. Het gaat om kweekrechten, patenten, de macht van multinationals. Maar ook om de bijdrage die ggo’s kunnen leveren aan de ontwikkeling van de landbouw, niet het minst omwille van de toenemende wereldbevolking en omdat opkomende landen uit het Zuiden steeds meer een westers consumptiepatroon aannemen. Het gaat ook om fundamenteel onderzoek en (het gebrek aan) onafhankelijkheid. Het gaat om het gebruik van pesticiden en milieuvervuiling, de rechten van de consument, de bedreigde autonomie van boeren, maar ook over agro-ecologie en biotechnologie.

In Ggo’s: Droom of nachtmerrie wegen Europees Parlementslid Bart Staes en zijn medewerkers Barbara Redant en Hans Van Scharen de pro’s en contra’s van ggo’s af. Bart discussieert met zijn studievriend en milieuactivist Koen én met bio-ingenieur Nathalie, heftig voorstandster van ggo’s, terwijl ze door de Westhoek zwerven. Ze bezoeken tijdens hun tocht landbouwbedrijven, lunchen in een biorestaurant, ontmoeten actievoerders en bijenkwekers en fietsen ‘over de schreve’ naar het gerenommeerde zaadcentrum in Bailleul/Belle in Frans-Vlaanderen. Wie dit boek gelezen heeft, blijft niet onbewogen voor de maatschappelijke uitdagingen die ter zake voor ons liggen.

Andere publicaties van deze auteur

Voor een ander Europa

In Voor een ander Europa rekent Bart Staes af met de foute keuzes uit hetverleden. Hij analyseert de uitdagingen waar Europa de komende vijf jaarvoor staat. Europa blijft een uniek vredesproject. ...