Ernest Claes

Ernest Claes

De biografie van een heer uit Zichem

  • Afwerking: gebonden met stofomslag
  • ISBN: 9789089244550
  • Publicatiedatum: 22/03/2016
  • Formaat: 15,5x23,5
  • Verkoopprijs: € 39,99
  • Status: Verschenen

Op 15 februari 1969 keken 3.800.000 Vlamingen naar hetzelfde tv-programma: de 4de aflevering van het feuilleton Wij, Heren van Zichem. De grondstof voor die serie waren romans en novellen van Ernest Claes (1885-1968). De schrijver, zelf geboren in Zichem, overleed kort voor de opnames begonnen. Op zijn oude dag poseerde Ernest Claes graag als de eeuwig minzame, monkelende verteller, die in zijn leven alleen maar goede mensen was tegengekomen. Maar hij behoorde tot de generatie die twee wereldoorlogen onderging. Behalve schrijver van geliefde volksboeken als De Witte (126 keer herdrukt!), was Claes ook soldaat, krijgsgevangene, politiek militant, belijdend katholiek, ambtenaar, journalist, dagboekschrijver en repressieslachtoffer. Hij zocht zich als Vlaams-nationalist een weg in de woelige twintigste eeuw, langs de afgrond van het fascisme.

 

Ernest Claes, de biografie van een Heer uit Zichem is een afgewogen portret, waarvoor de auteur kon gebruikmaken van het rijke, nooit eerder onderzochte privé-archief én van het gerechtelijke collaboratiedossier van de man die lange tijd Vlaanderens populairste schrijver was.

De pers over Ernest Claes

'Een uitstekende biografie.' Mark Schaevers, Humo

'Bert Govaerts bortselde behalve een portret van de mens en schrijver Ernest Claes ook een cultuurgeschiedenis van het Vlaanderen dat met het scharnierjaar 1968 ophield te bestaan.' Primo Magazine

'Bert Govaerts heeft zijn uiterst stevig gedocumenteerde levensbeschrijving van Ernest Claes – ruim vijfhonderd pagina’s dik is het boek geworden – "gewild ouderwets" aangepakt: "het is een verhaal", noteert hij in zijn verantwoording, "van wieg tot graf". De eenheid die geschapen wordt door volgehouden chronologie is misschien een vorm van gezichtsbedrog, maar ze zorgt voor een toegankelijke vertelling.' Jooris van Hulle (MappaLibri)

Lees hier de recensie van de biografie over Ernest Claes op de blog INKTSPAT.

Andere publicaties van deze auteur

Ik alleen!

Ik alleen!

Een biografie van Albert De Vleeschauwer (1897-1971)

Op 28 mei 1940 maakte koning Leopold III een einde aan de strijd tegen de Duitse invallers. Het Belgisch leger capituleerde en de koning zelf liet zich gevangennemen, zeer tegen de zin van zijn ...