Verlichte kost (e-book)

Verlichte kost (e-book)

Filosofen van toen over het eten van nu

  • ISBN: 9789089244413
  • Publicatiedatum: 01/10/2015
  • Formaat: ePub
  • Verkoopprijs: € 14,99
  • Status: Verschenen

Filosofen hebben een hekel aan eten. bijna geen enkel onderwerp gaven ze immers zo weinig aandacht als voeding. sinds wijsgeren het verschil tussen lichaam en geest verzonnen, werd nadenken over kauwen en slikken en verteren en kakken toch nét iets minder edel gevonden dan peinzen over de vrije wil of het aanwijzen van de categorische imperatief.

En wij zitten met de ellende. Mensen zoeken massaal hun weg door het voedsellandschap, maar zonder filosofische landkaart moet iedereen een eigen route vinden … en we zijn flink verdwaald. Hoe verklaar je anders dat er steeds meer vegetariërs én steeds meer vleeskippen zijn; dat hipsters kwijlen over goddelijke gojibessen, terwijl hippies vechten voor kromme komkommers; en dat bestsellerlijsten vol staan met bourgondische kookboeken naast sobere dieetschriftjes?

Toch is er hoop. Veel geleerden schreven namelijk wel iets over eten. Vaak een bijzin of een voetnoot, maar meer dan noppes. Verlichte kost onderzoekt wat grote denkers dachten over voedsel én wat hun ideeën voor ons betekenen. Wist je dat Thomas More de bio-industrie heeft uitgevonden? Dat Socrates een slim plan tegen epidemisch overgewicht had? Of dat John Locke het beleid van Monsanto bedacht? Verlichte kost is de smakelijke eerste stap naar een échte voedselfilosofie.

Rik Peters (1987) is journalist en redacteur. Hij schrijft over wetenschap en filosofie, en publiceerde onder meer in NRC Handelsblad, KIJK en Nieuwe Revu. Daarnaast eet hij al 28 jaar gemiddeld zo’n drie keer per dag. Met een losse toon, een flinke dosis humor en een scherp oog voor onverwachte verbanden loodst hij zijn lezers door ruim tweeduizend jaar filosofie, én door de menukaart.

Klik voor een exclusief voorproefje door naar de gastblog van Rik Peters op De Hippe Vegetariër. 

Beluister Rik Peters over Verlichte kost op L1 Radio (NL), te gast bij het programma De Stemming

Rik Peters over Verlichte kost, te gast bij het programma Interne keuken, Radio 1 (vanaf 1h13')

 

De pers over Verlichte kost (e-book)

'In de handen van journalist Rik Peters buitelen grote filosofen uit het verleden vrolijk over elkaar heen en laten hun licht schijnen op actuele kwesties rondom ons voedsel. Peters helpt hen daarbij een handje door verrassende verbanden te leggen.' - Lekker Vegetarisch

'Een prozaïsch juweeltje.' Hendrik Vanmassenhove, Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging

'Misschien wel het grappigste filosofieboekje tot nu toe.' KIJK

'Voor eigenaren van kookwinkels en kookstudio's verplichte kost... Een goed gedocumenteerd en aangenaam geschreven werkje, vol leuke citaten en geslaagde woordgrappen.' TREND

Andere publicaties van deze auteur

Hypocrisie

Hypocrisie

Waarom je af en toe moet doen alsof

Jij, lieve lezer, bent gewoon een hypocriet.  En gelukkig maar. Milieuactivisten gaan met het vliegtuig op vakantie. Lieve baasjes houden van hun huisdier, maar eten ’s avonds gewoon een ...


Hypocrisie (e-book)

Hypocrisie (e-book)

Waarom je af en toe moet doen alsof

Jij, lieve lezer, bent gewoon een hypocriet.  En gelukkig maar. Milieuactivisten gaan met het vliegtuig op vakantie. Lieve baasjes houden van hun huisdier, maar eten ’s avonds gewoon een ...


Verlichte kost

Verlichte kost

Filosofen van toen over het eten van nu

Filosofen hebben een hekel aan eten. bijna geen enkel onderwerp gaven ze immers zo weinig aandacht als voeding. sinds wijsgeren het verschil tussen lichaam en geest verzonnen, werd nadenken over ...