De Maradona van China en andere landen

De Maradona van China en andere landen

Een wereldreis

  • Pagina's: 272
  • Afwerking: paperback
  • ISBN: 9789089180032
  • Publicatiedatum: 06/11/2007
  • Formaat: 15,5 x 23,5
  • Verkoopprijs: € 18,90
  • Status: Uitverkocht

De Maradona van China en andere landen is één van de tien beste sportboeken van 2007. Dit originele sportboek haalde de shortlist voor De Nico Scheepmakerprijs, die het beste sportboek in het Nederlandse taalgebied bekroont.

Duitsland heeft Beckenbauer, Brazilië Pelé en Nederland Cruijff. En dé voetballer van Argentinië, misschien wel de beste van de wereld, is uiteraard Diego Maradona. Maar hoe zit dat eigenlijk in de ons minder bekende voetballanden? Welke legende wordt in Iraanse theehuizen bezongen, hoe heet de voetbalgod van China en wie willen Bulgaarse voetballertjes zijn tijdens hun partijtjes op het schoolplein?
Twee jaar lang reisde Wiep Idzenga van Turkije tot Cambodja en van Mongolië tot de Oekraïne en stelde onderweg steeds dezelfde vraag: ‘Zeg, wie is eigenlijk jullie Maradona?’ Riksjarijders en voetballers, vissers en journalisten, monniken en coaches: allemaal verhalen ze over hun volksheld, het nationale voetbal en hun eigen leven. Voetbal blijkt ook in landen die normaliter ontbreken tijdens de wereldkampioenschappen de spiegel van de samenleving. Religieuze en etnische conflicten, nationalisme, verzet tegen een barbaars regime; voetbal en zijn helden blijken overal goed voor.
Speurend naar de nationale voetballegendes trotseert Idzenga overheidsspionnen in Birma en de religieuze politie in Iran, en kijkt hij in Noord-Pakistan de dood in de ogen. Hij ontmoet de nationale Maradona’s die nog in leven zijn en spreekt met familie en collega’s van de reeds gestorven voetbalsterren.

De Maradona van China en andere landen is een boek voor voetballiefhebbers, en voor iedereen die geïnteresseerd is in reizen en openstaat voor hartverwarmende ontmoetingen, avontuur, humor en de onbegrensde liefde voor de bal en het leven.